Home

Achtergrond 291 x bekeken

Commotie rond polder Boskoop-Oost

In Boskoop is afgelopen week commotie ontstaan rond een plan van de gemeente om de Middelburgse Polder te gebruiken als uitbreidingsgebied voor de sierteelt.

Ook zijn er misverstanden over de bouwactiviteiten van Groen-Direkt op het voormalige veilingterrein in die polder. Het plan van de gemeente Boskoop was voor enkele omwonenden aanleiding om een stichting op te zetten, genaamd 'Red de polder'.

Volgens 'Red de polder' zijn de bouwactiviteiten van handelsbedrijf Groen-Direkt 'het begin van een nieuw ITC' en is de gemeente van plan voor 'alle bedrijvigheid van Groen-Direkt' een nieuwe rondweg aanleggen. De stichting heeft alle bewoners van Boskoop opgeroepen om donderdag 10 januari naar de openbare raadsvergadering te komen met als doel 'de polder te redden'.

De rondweg is een samenwerking tussen de gemeente Boskoop, de provincie Zuid-Holland en het Boskoopse bedrijfsleven en wordt in fasen gerealiseerd. Dat hebben de partijen in de zomer van 2005 besloten.

De gemeente heeft Groen-Direkt op 21 december vorig jaar een bouwstop opgelegd. Volgens de gemeente was het handelsbedrijf begonnen met de bouw van een tijdelijke tent, terwijl de vergunning daarvoor nog niet was verleend. De tent moest voor 28 december zijn afgebroken, anders zou een dwangsom van € 10.000 per week volgen.

De tent staat er nog. Groen-Direkt heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente, omdat het handelsbedrijf de opgelegde termijn van afbreken niet redelijk vond en bovendien de bouwstop ingetrokken wilde hebben. Op vrijdag 11 januari doet de voorzieningenrechter van Den Haag uitspraak in deze zaak.

Als reactie op de actie van stichting 'Red de polder' en de onrust die deze in Boskoop veroorzaakte, organiseerde Groen-Direkt afgelopen maandag een spoedbijeenkomst voor leveranciers op de nieuwe locatie aan de Middelburgseweg. Daar zijn de bouwplannen voor het 6,5 ha grote terrein ontvouwd en toegelicht.

De plannen van Groen-Direkt houden in dat er een nieuw, landschappelijk ingepast gebouw komt en dat het totale handelsterrein wordt omgeven door een aarden wal.

Tijdens de bijeenkomst riep Groen-Direkt de kwekers op naar de openbare raadsvergadering te komen. Op de bijeenkomst ondertekenden de kwekers massaal een petitie tegen het plan van de gemeente, om de Middelburgse Polder als sierteeltgebied te gebruiken, en voor de ontwikkeling van Groen-Direkt op het voormalige veilingterrein.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.