Home

Achtergrond 233 x bekeken

Commissie EP wil vrij wegvervoer in 2014

De commissie verkeer van het Europees Parlement vindt dat het wegvervoer in de EU in 2014 geheel vrij moet zijn.

Al voor die tijd moeten transporteurs zeven vrachtritten per jaar mogen rijden binnen een ander EU-land.

Een meerderheid van de commissie stemde vandaag voor wijzigingsvoorstellen hiertoe. "Enorm goed nieuws'', zei Europarlementslid Corien Wortmann (CDA), een van de voorstanders. Nu mogen bijvoorbeeld Nederlandse wegvervoerders nauwelijks vrachtritten verzorgen van de ene naar de andere plaats binnen Oostenrijk of Frankrijk.

Het standpunt moet nog worden overgenomen door het voltallige Europarlement. Ook de EU-landen zijn nog verdeeld. "Ons standpunt is in elk geval een duidelijke steun voor onze minister Camiel Eurlings'', zei Wortmann.

Nederlandse wegtransporteurs verzorgen zo'n 20 procent van het totale cabotage in de EU. Verladersorganisatie EVO juicht het toe dat de parlementsleden voor een datum hebben gestemd waarop het wegvervoer in de EU vrij moet zijn. Wel vindt EVO 2014 aan de late kant.

"Het is van de gekke dat vrachtauto's nu vanwege protectionistische regels leeg rondrijden. Dit terwijl iedere politicus de mond vol heeft van het klimaatprobleem. En we kampen met een schrijnend tekort aan chauffeurs'', aldus een woordvoerder.

EVO ziet wel een minpunt aan het standpunt van de parlementscommissie. Er zouden tijdelijk limieten komen aan het vrije wegtransport van Nederlandse ondernemers in België en Luxemburg. De organisatie hoopt dat minister Eurlings hier aparte afspraken over gaat maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.