Home

Achtergrond

'Clubrassen liften prijs hele appelschap'

De verkoop van exclusieve nieuwe appelrassen (clubrassen) in de Verenigde Staten leidt tot stijgende prijzen voor het hele appelsegment.

De markt in Noord-Amerika wordt net als in Europa voorzien van nieuwe clubrassen. De appels zorgen voor een betere uitstraling van het hele appelsegment, wat tot een plus bij de bulkrassen leidt, stelt directeur Bob Mast van Columbia Marketing International in het blad The Packer. "De verkoop van nieuwe rassen heeft tot een inflatie geleid, omdat ze voor een 30 procent hogere prijs worden verkocht."

In de VS zijn dat vooral Jazz, Pacific Rose, Pinata en Honeycrisp. De hogere appelprijzen in de winkel hebben overigens nog niet geleid tot een lagere omzet.

In een studie van AC Nielsen van de appelmarkt in de VS presenteren de onderzoekers drie segmenten. Zo zijn de gearriveerde rassen Fuji en Braeburn. Opkomende rassen zijn de Pink lady, Honeycrisp, maar ook de Jonagold. In Noordwest Europa is Jonagold juist van afnemend belang.

Nieuwe rassen in de VS zijn de Jazz, Pacifice Rose en Pinata. Het aantal nieuwe rassen zal ook verder uitgebreid worden in de VS, verwachten de onderzoekers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.