Home

Achtergrond 199 x bekeken

Clintons landelijke voorsprong op Obama verdwenen

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama evenaart voor het eerst op nationaal niveau zijn rivale Hillary Clinton.

Beide senatoren kunnen op dit moment ieder rekenen op de steun van 33 procent van de Democratische kiezers. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerde peiling in opdracht van de krant USA Today.

Half december had de voormalige first lady landelijk nog een voorsprong van 18 procentpunten op Obama. Maar na zijn verrassende overwinning bij de voorverkiezingen in de staat Iowa lijkt zijn opmars onstuitbaar. Ook bij de voorverkiezingen dinsdag in New Hampshire is de zwarte politicus zwaar favoriet.

In een gisteren gepubliceerde peiling in opdracht van nieuwszender CNN staat Obama in New Hampshire op 39 procent en Clinton op 30 procent. Hij handhaaft daarmee vrijwel zijn dit weekeinde opgebouwde voorsprong in deze staat, waar Clinton tot voor kort de overwinning niet leek te kunnen ontgaan.

In de noordoostelijke staat houden ook de Republikeinen vandaag voorverkiezingen, die uiteindelijk bepalen wie het tegen elkaar zullen opnemen tijdens de presidentsverkiezingen in november. Volgens CNN leidt de oudgediende senator John McCain leidt in New Hampshire met 31 procent, gevolgd door Mitt Romney met 26 procent.

Romney, die in vergelijking met zijn tegenstrevers al veel tijd en geld in zijn campagne heeft gestoken, lijkt te vechten voor zijn politieke leven. Donderdag verloor hij in Iowa van de outsider Mike Huckabee, die in New Hampshire vermoedelijk als derde eindigt.

Huckabee is nu ook op landelijk niveau het populairst onder Republikeinse kiezers, blijkt uit de peiling van CNN. Met 25 procent steun verdringt hij ex-burgemeester Rudy Giuliani, die bij volgende voorverkiezingen zijn slag hoopt te slaan, van de eerste plek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.