Home

Achtergrond 160 x bekeken

Chinese economie groeit 11,4 procent in 2007

De Chinese economie is vorig jaar gegroeid met 11,4 procent, het hoogste niveau in dertien jaar. De regering in Peking maakte dat vandaag bekend.

Het is het vijfde jaar op rij dat de economie meer dan 10 procent is gegroeid. China is na Japan de grootste economie van Azië.

De groei kwam vooral tot stand door de export en door investeringen in de infrastructuur. Het Chinese bureau voor de statistiek meldde verder dat het handelsoverschot vorig jaar met 47,7 procent is gegroeid naar 262,2 miljard dollar. De industriële productie steeg met 18,5 procent.

In het vierde kwartaal bedroeg de economische groei in China 11,2 procent, iets minder dan de 11,5 procent in het voorgaande kwartaal. De economie heeft inmiddels een omvang van 3,4 biljoen dollar en neemt daarmee 17 procent van de wereldeconomie voor haar rekening. De Chinese regering heeft verschillende pogingen gedaan om het groeitempo af te remmen, uit angst voor oververhitting.

De consumentenprijzen zijn over het hele jaar gezien met 4,8 procent gestegen. De oplopende inflatie is een toenemend punt van zorg voor de Chinese autoriteiten, die de rente vorig jaar verschillende malen hebben verhoogd. In december bedroeg de inflatie op jaarbasis 6,5 procent.

Vooral voedselprijzen zijn gestegen. De detailhandelsverkopen, die veel zeggen over de consumentenuitgaven, gingen met 16,8 procent omhoog.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.