Home

Achtergrond 182 x bekeken

China vergroot grip op prijs landbouwproducten

De Chinese regering voert prijscontrole door op een reeks landbouwproducten, waaronder graan, vlees, melk en eieren.

Een speciale commissie, NDRC, verplicht voedingsbedrijven en supermarkten 10 werkdagen voor geplande prijsstijgingen de overheid in te lichten. Deze keurt deze goed of af binnen 7 werkdagen. De maatregel is bedoeld om de inflatie af te remmen, die in de eerste 11 maanden van 2007 gemiddeld 4,6 procent bedroeg. De prijsstijgingen houden aan: in januari is de prijs van varkensvlees met 43 procent en die van rundvlees met 46 procent gestegen, vergeleken met het prijspeil van januari 2007.

De NDRC ontkent dat sprake is van het bevriezen van prijzen of een ingreep in de autonomie van de bedrijven. De commissie zegt dat de maatregel alleen geldt voor producten die onderdeel vormen van het dagelijkse leven van de bevolking. In de eerste groep bedrijven die onder de interventiemaatregel vallen, bevinden zich de grote zuivelbedrijven Yili, Mengniu, Bright Dairy and Food en Sanlu.

Of registreer je om te kunnen reageren.