Home

Achtergrond 256 x bekeken

Chavez verwelkomt FARC-gijzelaars

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas heeft president Hugo Chávez gisteravond de twee vrijgelaten gijzelaars van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, Clara Rojas en Consuelo González, ontvangen.

Ze werden eerder op de dag in de jungle van Colombia vrijgelaten na bemiddeling van hem. Chávez heette het Colombiaanse duo welkom in het presidentieel paleis Miraflores. Hij omarmde beiden, streek Rojas door het haar en nam de kleindochter van Gonzáles op zijn arm. "Hopelijk kunnen we binnenkort spreken van een tweede groep die vrijkomt'', zei Chávez.

Eerder op de dag arriveerden oud-congreslid Rojas en González, een medewerkster van de voormalige Colombiaanse presidentskandidaat Ingrid Betancourt, op de luchthaven van Caracas. De 57-jarige González, die sinds 2001 vastzat, werd opgewacht door haar twee dochters. Ze maakte ook kennis met haar 2-jarige kleindochter, die ze nog nooit gezien had. De 44-jarige Rojas viel in de armen van haar moeder.

Rojas, die in 2002 samen met Betancourt in een door de FARC gecontroleerd gebied werd ontvoerd, zegt dat ze al drie jaar niets meer van de politica heeft vernomen. Volgens Rojas zijn zij en Betancourt destijds uit 'veiligheidsredenen' gescheiden.

Eind november namen Colombiaanse militairen rebellen gevangen die beeldmateriaal van Betancourt bij zich hadden. Op de vermoedelijk recente video was een sterk vermagerde Betancourt te zien. Het was het eerste videobewijs in jaren dat ze waarschijnlijk nog in leven is.

Op video's waren ook andere gevangenen van de FARC te zien. Rojas zei gisteren dat de FARC de Venezolaanse autoriteiten bewijzen hebben gegeven, waaronder brieven en video's, dat acht andere gijzelaar met wie ze vastzat, nog leven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.