Home

Achtergrond 245 x bekeken

Cassatie over aankoopkosten en landbouwvrijstelling

De vraag of aankoopkosten van landbouwgrond ten laste van het resultaat mogen komen, houdt de fiscale gemoederen reeds lange tijd bezig. Deze principiële vraag is inmiddels voorgelegd aan de rechter. Zowel de rechtbank als het gerechtshof zijn van mening dat de aankoopkosten niet ten laste van het resultaat kunnen worden gebracht. Met andere woorden: de landbouwvrijstelling is nettovrijstelling. Tegen de uitspraak van het Hof is cassatie uitgesteld. Uiteindelijk zal de Hoge Raad definitief duidelijkheid geven over deze voor de praktijk erg belangrijke vraag.

De zaak die voorgelegd is aan de Hoge Raad is kort samengevat de volgende:

Een fruitteler koopt in 2002 landbouwgrond. Hij wenst de aankoopkosten à €4.988 ten laste van het resultaat van dat jaar te brengen. Daarbij beroept hij zich op het zogenoemde deelnemingskostenarrest (HR 2002 nr. 37.021).

Evenals Rechtbank Arnhem is het Hof van oordeel dat dit niet kan. Het Hof oordeelt daarbij dat, anders dan de deelnemingsvrijstelling, de landbouwvrijstelling een nettovrijstelling is. Voorts stemt de ratio van de deelnemingsvrijstelling, anders dan belanghebbende betoogt, niet overeen met de ratio van de landbouwvrijstelling. De onderhavige kosten moeten als onderdeel van de kostprijs worden geactiveerd. Het is nu de vraag of de Hoge Raad de redenering van het Hof volgt.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel.

Lees ook Aankoop grond,kosten waarmee je (bijna) niets kunt

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘landbouwvrijstelling’

Meer informatie Uitspraak Rechtbank Arnhem, 1 maart 2006

Meer informatie Uitspraak Hof Arnhem, 10 augustus 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.