Home

Achtergrond

Bush wil fiscale impuls van 140 miljard dollar

De Amerikaanse president George W. Bush wil de kwakkelende Amerikaanse economie te hulp schieten met een pakket fiscale maatregelen.

De voorstellen moeten de economie een impuls geven die overeenkomt met 1 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp), ofwel 140 miljard dollar (bijna 96 miljard euro). Op Wall Street werd negatief gereageerd op het plan. De indices doken in de min, na aanvankelijk positief te zijn gestart.

Bush zei vandaag in Washington dat de fundamenten van de Amerikaanse economie solide zijn, maar dat er op een aantal terreinen reden is tot "gegronde bezorgdheid''. Hij zei dat het risico bestaat dat het met de economie bergafwaarts gaat. Vooralsnog gaat de president ervan uit dat de economie dit jaar zal groeien, maar niet zo sterk als in de afgelopen jaren.

De president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken Ben Bernanke gaf donderdag al aan voorstander te zijn van een pakket met fiscale maatregelen om een recessie in de Verenigde Staten te voorkomen. Een belastingverlaging of een vergroting van de overheidsuitgaven zou dan wel van tijdelijk van aard moeten zijn en snel dienen te worden uitgevoerd om effect te sorteren, aldus Bernanke.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.