Home

Achtergrond

Bush erkent vertraging Amerikaanse economie

De Amerikaanse president George Bush heeft maandagavond (lokale tijd) in Washington erkend dat de Amerikaanse economie langzamer groeit.

Hij zei dat tijdens zijn zevende en laatste speech over de toestand van de natie, de State of the Union. "Op de lange termijn kunnen Amerikanen vol vertrouwen zijn over onze economische groei. Maar op de korte termijn kunnen we zien dat de groei snelheid mindert'', aldus Bush tegenover het parlement.

Deze groei hangt steeds meer af van de verkoop van Amerikaanse producten in het buitenland. "Dus proberen we grenzen te doorbreken om overal te kunnen handelen en investeren'', aldus Bush.

De president ontvouwde zijn visie en plannen voor het komende regeringsjaar, dat in januari 2009 afloopt. Het Witte Huis benadrukte eerder dat Bush geen balans wil opmaken van zijn presidentschap.

Over de oorlog in Irak zei Bush dat de 30.000 extra militairen in Irak sinds juni hebben bijgedragen aan een geweldsdaling in Irak. "Uitbreiding van de troepenmacht heeft gewerkt. Al Qaeda is op de vlucht.'' Een te snelle terugtrekking van de troepen kan vooruitgang stoppen, waarschuwde de Amerikaanse president. De extra troepenmacht komt dit jaar terug, maar verdere terugtrekking hangt af van aanbevelingen van militaire bevelhebbers.

Wat klimaatverandering betreft, zullen de VS de komende drie jaar 2 miljard besteden aan een nieuw internationaal fonds dat technologieën voor schone energie bevordert en strijdt tegen klimaatverandering. Het fonds moet ontwikkelingslanden als India en China helpen meer gebruik te maken van schone energiebronnen, aldus Bush. Hij wil wel samenwerken met andere landen voor een klimaatverdrag, maar is tegen uitzonderingsregels voor sommige deelnemende landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.