Home

Achtergrond 5 reacties

Bureaucratie funest voor agrarisch natuurbeheer

Boeren staken natuurbeheer als gevolg van de bureaucratie, meldt NRC Handelsblad.

Na zes jaar natuurbeheer blijkt eenderde van de boeren te zijn gestopt met agrarisch natuurbeheer. Veel veehouders zijn bang dat ze subsidie moeten terugbetalen.

Uit cijfers van de Dienst Regelingen leidt de krant af dat (agrarisch) natuurbeheerders in drie jaar tijd 7,6 miljoen subsidie moesten terugbetalen en 2 miljoen euro aan boetes kregen.

Jan Huizing, directeur uitvoering van de Dienst Regelingen, zegt in de NRC dat de dienst soepel is geweest, en desondanks 5.000 sancties oplegde. Hij beaamt dat de gedetailleerde regelgeving uitvoering onmogelijk maakt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  wat soepel zijn ze daar ,zijn ze zeker niet bij staatsbosbeheer en natuurmonumenten ?

 • no-profile-image

  kees

  prima ontmoedigingsbeleid om goedwillende boeren te frusteren,op lnv ,,werken,, veel loyalisten van staatsbeheer en natuurmonumenten,die proberen het geld naar deze instanties toe te krijgen.Boeren het is vechten tegen de bierkaai.die instanties worden niet gekort en kunnen hun gronden rustig laten verwaarlozen.kijk maar eens bij de Drentse aa

 • no-profile-image

  Frank

  Nu pas, heb je nu in de gaten dat je beet genomen wordt? Helaas is de natuur het tegen over gestelde van de land en tuinbouw. Het is het goed verzorgde land tegen over het verwaarloosde land. Als er iets mis is met de natuur is de verzorgde landbouw de schuldige. Het zijn de hard werkende mens tegenover de mens die er laat ik het fatsoelijk uitdrukken liever lui is als moe. Al het geld dat aan die alles verslindende natuur wordt uitgegeven komt weer van de hard werkende mens. Dat er veel mensen proberen gebruik te maken dat weten we. Ze verzinnen weer problemen en verzinnen weer oplossingen, die precies past in hun straatje. Zo worden we als boer de nek dicht geknepen en komen al de subsidies in hun zakken te recht. Als je geluk hebt mag je nog net een droge boterham hebben voor al dat werk. Het ergste is, we gaan er allemaal aan ten onder. Het intreseerd die flierefluiters niks. Het gaat allemaal onder het mom,mileu. Boeren wees weis, doet hier niet aan mee, je komt bedrogen uit. Mooie bossen en natuur is belangrijk, maar niet op de manier waar ze mee bezig zijn. Daar zal ook efficient gewerkt moeten worden en op een eerlijke manier. Anders gaan de boeren om zeep en geen voedsel voor de consument.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  De heer Huizing kan dan wel zeggen dat ze soepel zijn geweest, maar als de regelgeving compleet onlogisch is, dan komt zijn soepele houding beslist niet soepel over.
  Enkele voorbeelden van onlogische regelgeving mbt "natuurbeheer": waarom kun je geen toeslagrechten benutten op percelen met hoogstamsubsidie, die percelen zijn ook meegenomen om het aantal hectares te bepalen waarop de toeslagrechten kwamen te rusten? (?soepel?)
  Waarom is grasland onder hoogstamfruit opeens geen grasland meer? (?soepel?)
  Waarom korten op subsidie als de aangeplante haag eerder gesnoeid wordt omdat dit in de hele gemeente zo gebeurd ivm regionale feestdagen (?soepel?).
  Waarom mag er geen drijfmest uitgereden worden onder hoogstambomen? (?soepel?)
  En het antwoord: "vanuit Brussel mag dat niet", is geen antwoord. Dan steekt DR en/of AID maar wat meer tijd erin om Brussel te overtuigen, want in andere landen is veel meer mogelijk of bij andere regelingen kan wel subsidie gecumuleerd worden.

 • no-profile-image

  henk

  prima ontmoedigingsbeleid,en maar roepen :duurzaam,duurzaam,duurzaam, duurzaam...........

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.