Home

Achtergrond

Brussel verlaagt raming economische groei 2008

De economische groei in de EU dit jaar zal lager uitkomen dan de Europese Commissie in november had geraamd.

Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische en Monetaire Zaken) heeft dat vandaag gezegd. Brussel verwachtte in november nog 2,4 procent groei dit jaar. "We groeien niet op potentie, maar wel dicht bij onze potentie'', zei Almunia. De economie zwakt af naar aanleiding van problemen op de financiële markten vooral in de VS.

De commissaris zei dat de huidige "extreem volatiele situatie op de aandelenmarkt'' in de hand worden gewerkt door de vrees voor een recessie in de Verenigde Staten. "Dus niet een wereldwijde recessie. De VS heeft enkele ingebouwde problemen, zoals een laag spaarsaldo en een groot begrotingstekort. Europa heeft die tekortkomingen niet.''

Minister Wouter Bos (Financiën) had maandag al gezegd dat de financiële crisis in de Verenigde Staten en op de effectenbeurzen "natuurlijk ook Nederland gaat raken.''

Bos verzekerde dat Nederland er goed voor staat. Ons land heeft de laagste werkloosheid van de EU, evenals de laagste inflatie.
De Duitse bondkanselier Angela Merkel zei vandaag dat er geen gevaar is voor een recessie in Europa.

"Europa is een anker van stabiliteit in de wereldeconomie'', zei Merkel tegen NDR-Info radio. De bondkanselier zei dat de regering van Duitsland (Europa's grootste economie) al het mogelijke doet om de markten te kalmeren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.