Home

Achtergrond

Brussel maant tot afbraak legbatterijen

Brussel vraagt boeren en EU-lidstaten om meer inspanningen om het gebruik van legbatterijen gefaseerd af te breken met het oog op het EU-verbod in 2012.

Van uitstel van het verbod kan geen sprake zijn, stelde Europees Commissaris Markos Kyprianou (Gezondheid) vandaag. In meerdere EU-listaten is amper begonnen met omschakeling. Dat geldt vooral voor Spanje, Portugal, Italië en Polen. In Spanje zijn het afgelopen jaar zelfs nog nieuwe legbatterijen gebouwd.

Nederland is na Zweden het verst met de invoering van alternatieve houderijsystemen zoals scharrel, uitloop of biologisch. In Nederland zit nog 40 tot 45 procent van de legkippen in kooihuisvesting. Dat was 75 procent in 2002, stelt landbouworganisatie LTO Nederland. De overschakeling is volgens LTO vertraagd door stroef lopende procedures voor vergunningen.

EU-commissaris Kyprianou zegt dat met het EU-verbod op legbatterijen is geluisterd naar verlangens van consumenten. "We hebben concrete actie ondernomen om het welzijn van de leghennen te verbeteren. Er is wetenschappelijk en economische steun voor het verbod. En er is gewoon geen reden om het uit te stellen.''

In plaats van legbatterijen moeten boeren hun legkippen minstens onderbrengen in verrijkte kooien: minimaal 750 vierkante centimeter per kip met voorzieningen als een nest en water.

De dierenbeschermers Eurogroup for Animals is blij dat Brussel het legbatterijverbod niet uitstelt. "Dit is het goede besluit voor het welzijn van miljoenen hennen in Europa'', zei directeur Sonja van Tichelen. "Uitstel zou onacceptabel zijn voor al die boeren die hun legbatterijen al hebben weggedaan en geïnvesteerd hebben in betere systemen.'' Ze meent dat boeren genoeg tijd hebben gehad voor ombouw van hun stallen. Het besluit tot een verbod dateert al uit 1999.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.