Home

Achtergrond 1 reactie

Brussel begraaft idee ’Made in EU’-etiket op voeding

De Europese Commissie ziet af van het idee om op voeding een ’Made in EU’-label toe te staan. Het omstreden plannetje ontbreekt in een voorstel voor etikettering van voeding, dat volgende week verschijnt.

De Brusselse nieuwsbrief Agrafacts meldt dat vandaag. Idee was dat ’Made in EU’ in de plaats zou komen van bijvoorbeeld ’Made in Holland’. Het idee lekte eind vorig jaar uit en zorgde voor ophef.

Onder meer Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) verklaarde zich tegenstander. Ze vindt de aanduiding te algemeen: ”De trend is toch om te kijken waar een product precies vandaan komt. Lange afstanden zijn slecht voor het milieu.”

Het voorstel voor voedingsetiketten behelst wel, zoals verwacht, dat de voedingswaarde zichtbaar is op de voorkant van verpakkingen. Het etiket moet in elk geval informatie geven over de energiewaarde, suiker, vet, zout en verzadigde vetzuren.

Nu zijn de gegevens vaak weggestopt in kleine letttertjes op de achterkant van de verpakking. De verbeterde informatie moet overgewicht helpen voorkomen. Een op de vier Europeanen is te zwaar. Met z’n allen zijn Europeanen minstens anderhalf miljard kilo te zwaar. Nederlanders zijn een stuk vetter dan de gemiddelde Europeaan, bleek eind 2006 uit EU-onderzoek.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    een eerlijke producent

    Als ze er ook made in Holland opzetten dat zegt niets over de herkomst want als je bevroren buitenlands vlees of vis koopt en in Nederland ondooit (bewerkt) mag er volgens die zelfde EU een NL sticker op en krijgt het ook nog een prdicaat "vers". Als men eerlijke handel wil drijven moet men dit maar eerst aanpakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.