Home

Achtergrond 432 x bekeken

Bruidsschat kan fusie nekken

Verloving Campina en Friesland Foods biedt kansen, mits vermogen goed geregeld is.

Het is met fusies net als met het weer. Voorspellingen gaan vaak mank, maar er komt altijd een moment dat ze uitkomen. Zie Campina en Friesland Foods (FF). Jarenlang drongen buitenstaanders aan op een fusie. En even lang beargumenteerden ze zelf waarom het níet kon. Volgens FF-voorzitter Sybren Attema zou samengaan geen schaalvoordeel opleveren, omdat de bedrijven al groot zijn. Een nog grotere moloch - als het al mag van de mededingingsautoriteiten - zou niet efficiënt werken. En Campina’s topman Tiny Sanders zocht zijn heil eerder in Denemarken, bij Arla Foods, omdat dat de ‘perfecte fit’ zou zijn. Met het Meppelse FF waren de verschillen te groot: de twee hanteren een andere systematiek voor ledengeld en melkprijs en de bedrijven bewerken ook nog eens verschillende internationale markten.

Deze fusie goed uitleggen, wordt een hele opgave. Alle argumenten die ooit tegen pleiten, moeten nu worden omgedraaid. Voor sommige is dat eenvoudig. Dat Campina actief is in de markten op de as Londen-Moskou en FF veel verder weg in Azië, is eerder een kans dan een probleem. Ze vullen elkaar aan. Dan de onderlinge concurentie. Die werd altijd genoemd als middel om elkaar scherp te houden. Dat mag waar zijn, maar de strijd in Nederland werkte zwak in de markt. Supermarkten waren de lachende derde. Nu stijgt Friesland-Campina naar de top-3 van wereldspelers. Misschien levert dat niet meer efficiency op, maar wel marktmacht. De mededingingswaakhonden kunnen het feestje nog bederven, maar daar kunnen de fusiepartners dan zelf niets aan doen.

Veel riskanter voor de verloving is gesteggel over de bruidsschat: het vermogen van de leden. Een heikel thema. Juridische haarkloverij ligt op de loer. De fusie tussen Campina en Arla strandde erop. Er valt lang aan te rekenen, zonder elkaar het voordeel van de fusie te gunnen. Dáárop een aannemelijk antwoord vinden, is de moeilijkste opgave voor de coöperatievoorzitters.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.