Home

Achtergrond

Britse stap niet bedreigend

De Britten gaan het proberen. Ze willen af van de export van nuchtere kalveren naar het continent en zelf de kalveren tot waarde brengen via de mesterij.

Het feit dat de Britten nu met dit voornemen naar buiten komen, wil echter nog niet zeggen dat ze een volwaardige productieketen van vandaag op morgen hebben gerealiseerd.

Het is zelfs te bezien of het de Britten wel lukt om zo’n productieketen tot stand te brengen. In het verleden is het vaker geprobeerd en niet gelukt.

Wel is het nu zo dat het er zeer serieus uitziet. Tesco, Marks en Spencer en de gerenommeerde vleesbedrijven Hilton Meats en St. Merryn Meats nemen het voortouw. Dat gerespecteerde bedrijven, die een kans van slagen moet worden toegedicht. Zeker is in ieder geval dat deze bedrijven het Britse sentiment mee hebben.

De Britse stap is ook niet meteen bedreigend voor de Nederlandse kalfsvleessector. Weliswaar haalt Nederland pakweg 50.000 kalveren op jaarbasis uit het Verenigd Koninkrijk, dat wil niet zeggen dat deze aanvoer van nuka’s onmisbaar is. De lange periode dat Engeland geen kalveren mocht exporteren als gevolg van de BSE-crisis, heeft dat wel bewezen. De kalveren kwamen toen uit andere landen binnen Europa.

Uit reacties op de website AGD.nl blijkt bovendien dat veel veehouders met angst en beven zien dat zoveel kalveren uit Groot-Brittannië worden gehaald. De MKZ-angst waart nog steeds rond.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.