Home

Achtergrond 1 reactie

Britse bietentelers krijgen meer uitbetaald

Britse telers krijgen dit jaar 21 pond per ton (ongeveer € 28,20) per ton suikerbieten.

Volgend jaar komt de prijs naar verwachting uit op £ 24,01 (€ 32,22) per ton. De prijzen worden meer gekoppeld aan de sterk gestegen prijzen voor voertarwe, blijkt na onderhandelingen tussen de National Farmers Union en suikerfabrikant British Sugar.

De nieuwe prijs voor dit jaar ligt £ 1,80 (€ 2,41) hoger dan het oorspronkelijk afgesproken niveau. De meerprijs voor volgend jaar loopt op naar 4 Britse pond (€ 5,37) per ton.

Naast de betere koppeling aan de gestegen prijzen voor voedertarwe, wordt een vaste koppeling gelegd met de hogere eurokoers.
De NFU wilde de langjarige contracten openbreken gezien de ontwikkeling van de graanprijzen op de wereldmarkt.

John Hoyles, voorzitter van de NFU Sugar Board: "De telers vertellen British Sugar al een paar jaar dat de prijs niet goed genoeg is. De werkelijke dreiging dat de telers de bieten vervangen door gewassen die meer opleveren, heeft British Sugar eindelijk doen luisteren. De verbetering betekent dat de telers nu vooruit kunnen plannen. Dat met het vertrouwen dat hogere prijzen voor alternatieve gewassen worden weerspiegeld in de bietenprijs". Volgens Hoyles wordt met het afgesproken mechanisme een prijsniveau bereikt dat ver uitstijgt boven dat van andere EU-landen.

Groot-Brittanniës enige bietsuikerfabrikant British Sugar zal bij het veevoer-element van de bietenprijs uitgaan van een gemiddelde over twee jaar in plaats van drie jaar. Volgens de NFU wordt dit element in de bietenprijs zo versterkt. Bovendien wordt voor 2009 een berekening ingevoerd waarin de limiet voor de graanprijs in de berekening van de bietenprijs is verhoogd van 90 (€ 120,85) naar 150 pond (€ 201,41) per ton. British Sugar betaalt de volle contractprijs voor alle dit jaar afgeleverde bieten, ook als de tonnage uitkomt boven de vastgelegde hoeveelheid.

Eén reactie

  • no-profile-image

    ricardo

    kunnen ze in engeland hiermee de kostprijs uberhaupt dekken

Of registreer je om te kunnen reageren.