Home

Achtergrond 178 x bekeken

Brazilië wil met nieuwe maatregelen woud beschermen

De Braziliaanse regering van president Luiz Inácio Lula da Silva heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het slinkende regenwoud te beschermen.

De president kwam laat op gisteren in de hoofdstad Brasilia in spoedberaad bijeen met vijf betrokken ministers onder wie minister Marina Silva van Milieu.

In 36 districten waar de houtkap het zorgwekkendst is, moeten alle bedrijven zich onmiddellijk opnieuw registreren en nieuwe vergunningen aanvragen wanneer ze hout willen kappen. De federale politie in de betrokken gebieden wordt versterkt met 800 man.

Voorts gaat de overheid banken dwingen geen krediet meer te verlenen aan bijvoorbeeld ondernemingen die in de regenwouden van het Amazonegebied toch geld steken in veeteelt of sojaproductie.

Cijfers toonden donderdag dat de verwoesting van het regenwoud vooral in het Amazonegebied na een paar jaar adempauze de afgelopen maanden weer schrikbarend is toegenomen. In december verdween bijvoorbeeld 948 vierkante kilometer bos, zo werd behulp van satellietopnames vastgesteld.

In 2007 verdween vier keer zoveel bos als in 2004. Sinds 1970 is naar schatting 700.000 vierkante kilometer bos gekapt. Er is in het land nog ongeveer 6 miljoen vierkante kilometer regenwoud over.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.