Home

Achtergrond 3 reacties

Brandstoftekort nekt walvisactie Greenpeace

Het actieschip Esperanza van Greenpeace dat in de Zuidelijke Oceaan Japanse walvisvaarders al twee weken verhinderd walvissen te vangen, moet zijn actie staken wegens brandstoftekort.

Dat heeft de milieuorganisatie vandaag bekendgemaakt. Greenpeace achtervolgde twee weken lang het fabrieksschip Nisshin Maru, waarop het vlees van de walvissen wordt verwerkt en ingevroren. Door de actie van Greenpeace kon dit schip niet aan de slag, waardoor ook de andere zes schepen van de walvisvaarders niets konden doen.

De Japanse walvisvaarders zeiden al eerder dat ze hoopten dat de brandstofvoorraden van de milieu-organisaties zouden opraken, waarna ze de jacht zouden kunnen hervatten.

Greenpeace probeerde door de actie de aandacht van de internationale gemeenschap te vestigen op de walvisjacht. De organisatie hoopt dat Japan door internationale druk stopt met de jacht. "Ons vertrek uit de Zuidelijke Oceaan betekent zeker niet het einde van onze inspanningen. We zetten onze activiteiten voort aan land en oefenen onverminderd druk uit op de Japanse overheid'', zegt de Nederlandse Jetske Nagtglas aan boord van de Esperanza.

Door de internationale verontwaardiging zag Japan eerder dit jachtseizoen er al vanaf vijftig bedreigde bultruggen te doden. Door het protest van Greenpeace is ook de discussie in Japan over de walvisjacht aangewakkerd en zijn in het parlement voor het eerst vragen gesteld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  we blijven lachen

  Sponsors? ja, die importeur van m.b.v. dierproeven geimpregneerde klamboes, die ook haar film heeft betaald, kan die misschien een tankertje met gasolie naar de Ezperanza sturen? Anders kan Thieme misschien eens een kamervraag stellen, waarom de Japanners in de Zuidelijk Oceaan geen gasolie aan greenpeace lenen. Vooruit Thieme, doe een wat.

 • no-profile-image

  gangbare maar verder wel normaal denkende boer

  Go greenpeace GO!
  Een beschaafd mens blijft met zijn vette klauwen af van de walvissen!
  Gert als je wilt blijven lachen....donder dan gauw op naar japan, daar zitten ze te wachten op slachters als jou.

 • no-profile-image

  gert

  waarom brengt marianne niet wat dieselolie?ze heeft toch wel sponsors ?

Of registreer je om te kunnen reageren.