Home

Achtergrond

Bonden zitten niet te wachten op plan met werkgevers

Vakcentrales FNV en CNV zitten niet te springen om samen met de werkgevers een plan neer te leggen bij de commissie-Bakker, die het kabinet moet adviseren over het opkrikken van de werkgelegenheid.

De vakbonden willen wel praten over manieren om meer mensen aan het werk te helpen, maar sluiten een gezamenlijk plan met de werkgevers uit als die nog steeds versoepeling van het ontslagrecht aan de orde willen stellen.

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes had een gezamenlijk optreden zaterdag geopperd in een interview met de Telegraaf. ,Ik nodig hierbij - misschien tegen beter weten in - de bonden uit om voor 1 juni alsnog met een gezamenlijk plan te komen en dat neer te leggen bij de commissie-Bakker.''

Wientjes is er zeer gebrand op om het ontslagrecht zo snel mogelijk alsnog aan te pakken, hij wil de uitkomsten van de commissie onder leiding van TNT-topman Peter Bakker niet afwachten. De commissie-Bakker zou dat gezamenlijke plan dan kunnen meenemen in haar advies. ,,Zo houden we samen de regie in handen.''

Wientjes zegt dat het kabinet voorafgaand aan de participatietop in juni vorig jaar de werkgevers heeft toegezegd dat het ontslagrecht hoe dan ook op de schop zou gaan, anders zouden de werkgevers niet bij de top zijn verschenen. Als tegenprestatie voor het versoepelen van het ontslagrecht zouden de werkgevers 200.000 langdurig werklozen aan het werk helpen. Die belofte trokken de werkgevers in toen bleek dat ze er binnen het kabinet niet uit kwamen.

Vakcentrale FNV sloot daarom onlangs een verbond met de arbeidsbemiddelaars CWI en UWV om gezamenlijk tienduizenden werklozen aan een baan te helpen. Een woordvoerder noemt de opmerkingen van Wientjes over een afspraak tussen kabinet en werkgevers over het ontslagrecht niet verstandig. ,,Dat is omzien in wrok. Blijven drammen over het ontslagrecht doet denken aan vechten tegen windmolens.''

CNV-voorzitter René Paas zegt geen boodschap te hebben aan verhalen over geheime deals. In zijn ogen heeft het gedoe over het ontslagrecht al te veel tijd gekost.

D66 heeft het kabinet inmiddels om opheldering gevraagd over de geheime afspraken die zouden zijn gemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.