Home

Achtergrond 156 x bekeken

Bonden bezorgd over frequente uitzending militairen

De militaire vakbonden ACOM en AFMP hebben bij Defensie aangegeven dat zij problemen hebben met de frequentie waarmee militairen uitgezonden worden naar Afghanistan, zo meldden zij vandaag.

Volgens de bonden gaan mensen nu uit loyaliteit soms al na twee of drie maanden terug als Defensie daarom vraagt. Dat gebeurt op basis van vrijwilligheid.

Maar volgens de bonden moet Defensie tegen zichzelf in bescherming nemen omdat niet duidelijk is wat de psychische gevolgen zijn als mensen zo kort na elkaar traumatische ervaringen opdoen. Zij vinden dat militairen minimaal acht maanden thuis moeten zijn, als ze terugkomen van een uitzending van vier maanden.

Defensie laat weten dat militairen in de regel twee keer de uitzendduur thuis blijven, maar dat soms vanwege tekort aan specifiek personeel en financiële krapte wordt gevraagd of ze eerder terug willen. Daarbij wordt volgens het ministerie wel hun mentale situatie in de gaten gehouden. "Het gebeurt dat we mensen die zelf terug willen tegenhouden.'' Het ministerie kent de zorgen van de bonden en meldt de zaken nauwlettend in de gaten te houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.