Home

Achtergrond 222 x bekeken

Boktorren al langer aanwezig in Honselersdijk

De in december aangetroffen Oost-Aziatische boktor heeft zich al in 2002 in de omgeving van Honselersdijk ingevreten. Dat bevestigt de Plantenziektenkundige Dienst (PD).

De dienst trof de sporen van de uitheemse boktor bij twee bedrijven en een particulier aan en sloeg groot alarm. Na het bestuderen van uitvlieggaten bij een besmette boom op de hoek van de Sprongenloet en de Broekpolderlaan kon de PD vaststellen dat de boktor al in 2002 eitjes had gelegd. Het duurt één tot drie jaar voordat de Oost-Aziatische boktor volgroeid is. Daarna graaft de kever zich uit via de grond.
Voor verdere verspreiding van de boktor zijn geen aanwijzingen, aldus de PD in het Algemeen Dagblad. De dienst van het ministerie van LNV wil dit niet verder toelichten. De Oost-Aziatische boktor staat bekend om het afleggen van kleine afstanden. Toch kan de kever 200 m per dag vliegen of meeliften met langskomend verkeer.

Het vrouwtje legt ongeveer dertig eitjes onder de schors van een boom. De aantasting van bomen vindt plaats aan de binnenkant. Als larven vreten de beestjes de boom van binnen uit. Hierdoor is het lastig om geïnfecteerde bomen op te sporen. Uitvlieggaten en bastvraat op dunne takken zijn de belangrijkste aanwijzingen.
De PD heeft de besmette boom al in december gekapt. Volgende week start de dienst met het rooien van negentig bomen en struiken van particulieren. Ook een groenstrook aan de Broekpolderlaan van de gemeente moet aan de maatregelen geloven.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.