Home

Achtergrond

Boerendochter in de wolken

Mevrouw Verburg heeft haar toekomstvisie op de veehouderij wereldkundig gemaakt. Bij eerste lezing dacht ik van doen te hebben met een pamflet van een dierenactivistenclubje.

Die kunnen ook zo mijlenver naast de werkelijkheid zitten en daarom reageer ik daar ook nooit op. Maar onder deze brief stond toch werkelijk de naam van de minister van landbouw. Ik zal dit verhaal dus serieus moeten nemen.

Ik ben van mening dat een toekomstvisie op de Nederlandse veehouderij drie uitgangspunten moet hebben:
1. Een zo groot mogelijk bijdrage leveren aan de voedselvoorziening op wereldniveau;
2. De benodigde energiebronnen zo efficiënt mogelijk benutten;
3. Welzijn van boerengezinnen boven dierenwelzijn stellen.

Maar niets van dit alles in de visie van de landbouwminister. In plaats daarvan modieuze prietpraat over duurzaamheid en verantwoord omgaan met dier en milieu. Kortom een visie met een zeer beperkte houdbaarheidsdatum.

Hoezo duurzaam? Het is alsof ik de volktuinder hoor die met afschuw vertelt over de kwaliteit van de groente in de supermarkten en alleen maar zelf gekweekte waar wil eten. Maar diezelfde volkstuinder vraagt bij de boerenbondwinkel wel naar iets sterks zodra er ook maar één rupsje op zijn boerenkool zit.

En net zoals de dierenactivist doet, suggereert ook de minister dat er een verband bestaat tussen de groei van de intensieve veehouderij, grote uitbraken van dierziekten en de manier waarop de samenleving hiernaar kijkt. Wat een volksverlakkerij.
Tegen ziektes als mond- en klauwzeer en varkenspest kon en kan prima gevaccineerd worden. Het is echter de overheid zelf die de boeren de mogelijkheden daartoe ontnomen heeft.

Het was niet de keus van de boeren om te stoppen met enten. Het was en is nog steeds deze overheid zelf en dus ook deze minister die toestaat dat mens en dier onnoemelijk veel leed riskeren. En dan in een toekomstvisie zulke grote woorden durven te hanteren?
Jeetje Gerda, wat zit je ver van de realiteit af. Zet je voeten maar snel weer in de boerenklei.

Wien van den Brink

Of registreer je om te kunnen reageren.