Home

Achtergrond 11 reacties

'Boer zoekt Vrouw is nu rauwer'

Dat een boerin meedoet aan Boer zoekt Vrouw geeft volgens presentatrice Yvon Jaspers een andere sfeer. Toch is de serie dit jaar rauwer dan in voorgaande jaren.

Het valt niet mee Yvon Jaspers te strikken voor een interview. De presentatrice van het razendpopulaire Boer zoekt Vrouw is namelijk razenddruk.

Waar ben je zo druk mee? Boer zoekt Vrouw is toch allemaal al opgenomen?
„Nou, je wilt niet weten hoeveel mensen nu een interview willen. Ik moet heel veel aanvragen afwijzen, anders houd ik geen tijd over voor andere dingen. Want Boer zoekt Vrouw is nog niet af. We zijn nog aan het filmen. Dat moet nog gemonteerd worden. De voice-over moet nog. We stoppen veel tijd in de begeleiding van de boeren. We zijn weer een Boer-zoekt-vrouw-feest aan het organiseren, en ook mijn andere programma’s lopen gewoon door, zoals Holland te koop.”

Deze keer is Boer zoekt Vrouw echt nog meer een knalsucces dan anders. Komt datdoor dat er nu een vrouw meedoet?
„Ik weet niet zo goed hoe het komt. Misschien is het een sneeuwbaleffect. Dat mensen zeggen: dat is een leuk programma en dat anderen dan ook gaan kijken. Het lijkt wel of de series elkaar versterken. Ik denk niet dat dat specifiek aan boerin Agnes ligt of aan de karakters van de boeren die nu mee doen. Misschien komt het wel doordat het nu winter is. Dan kijken mensen sowieso meer televisie dan ’s zomers. Wat ook anders is, is dat in het begin alleen de showbizz-achtige programma er aandacht aan hebben besteed. Maar nu pikken ook serieuze media het op, zoals het Journaal. Het is net of het programma nu mág. Het maakt niet meer uit of je jong of oud bent, hoog of laagopgeleid. Iedereen kijkt.”

Terwijl er op een ander net voetbal op de televisie was. Het is nogal wat om meer kijkers te trekken dan de Champions League. Wat doet dat met je?
„Nou, niet zoveel eigenlijk. Het is natuurlijk wel leuk, maar hoge kijkcijfers zijn niet mijn motivatie. Ik heb ook een kinderserie, Knofje, gemaakt. Daar keken iets van 250.000 kinderen naar en ook dat vond ik hartstikke leuk om te maken. Echt, mijn geluk hangt niet af van succes. Succes is namelijk niks. Je kunt het niet vastpakken of meenemen. Geluk is voor mij samenwerken met een goed team, een mooi en goed programma maken, echt contact maken met mensen, dat soort dingen. Maar mijn geluk hangt niet af van kijkcijfers.”

Is deze serie voor jou anders dan de vorige twee?
„Elke serie is anders omdat elk mens anders is. En nu is het anders omdat er een vrouw meedoet. Dat geeft een andere sfeer. Met een vrouw over mannen praten is toch anders dan met mannen over vrouwen praten. Een ander verschil is dat het nu rauwer is dan bij de vorige afleveringen. Dat komt door het weer. Nu, in de winter, is het nat en koud, dat is heel anders dan als we ’s zomers filmen.”
Margreet Welink

Lees dinsdag 5 februari in Boerderij het complete interview. Daarin vertelt Yvon onder meer hoe ze zelf haar man leerde kennen, wat ze met het boerenleven heeft, hoe ze tegen de omgang met dieren aankijkt en wat ze ervan vindt dat ze de PR-dame van de landbouw lijkt te worden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Riky Schut-Hakvoort

  Boer zoekt vrouw, laat de werkelijke positie van de vrouw (partner) niet echt zien!
  In het programma wordt een deel van het boerenleven belicht.
  Het gaat erom dat het moeilijk is voor een boer of tuinder om een vrouw te zoeken. Ze hebben er minder tijd voor, hun leven speelt zich bedrijfsmatig en privé af op de boerderij, ze komen niet vaak van huis, er is minder kans voor ontmoeting. En mogelijk zijn ze minder bespraakt om met toekomstige partners een relatie aan te knopen.
  Er komen veel aspecten aan de orde in het tv-programma. Maar de positie van de vrouw in het gezin en bedrijf (meestal gezinsbedrijf) komt niet aan de orde. Hoe is haar rol straks als partner, als lief, of wordt ze medewerker op het bedrijf. Hoe is haar economisch-sociale positie, kan ze haar eigenheid en beroep behouden? Telt haar (tot nu toe)zelfstandig inkomen toch ook mee? Of bestaat het leven enkel uit koeien melken, varkens voeren, en bollen pellen? Dat het leven uit meer bestaat ook op een boerderij, en dat er een bestaanszekerheid op een zelfstandig boerenbedrijf moet zijn, daarover gaan de gesprekken niet.
  Misschien is het goed om het boek met de Veertien levensverhalen van boeren en tuinders (van Hetty Doeze Jager-Heesbeen/nov. 2007) er eens op na te slaan. Hierin staat ook de keerzijde van het boerenbestaan.
  Riky Schut-Hakvoort ex-boerin in Lottum

 • no-profile-image

  akkerboer

  Daar heb je haar weer. Laat toch eens leuk wat leuk is

 • no-profile-image

  martijn

  ja hoor het is weer zo ver weer iemand die begint tezeiken om iets wat succes vol is.
  als je het alle maal zo goed weet ga zelf dan een boek schrijven over het hoe en waar op de boerderij.
  kortom ga gewoon iets zinnigs doen met je leven

 • no-profile-image

  Frans

  Het is dat Yvonne niet meer vrijgezel is ,anders had ik voor haar gekozen .
  Want heel veel boerenmannen zouden Yvonne als partner willen hebben .

 • no-profile-image

  Boer zoekt man.

  Jammer dat er nog geen boer (akkerbouwer) zoekt man is......

 • no-profile-image

  Nathanael

  Ja Riky, een ex van een boer zal dat wel negatief belichten, normaal gezien is er een soort van kennismakingsperiode, waarin man en vrouw vrij intiem zijn en zo elkaars leven leren kennen om ook te weten wat het gaat worden in het huwelijk (verkering of zoiets...). Als dan achteraf wordt afgekickt op het boerenleven (of boerinnenleven), dan is het logisch dat dat negatief belicht wordt, als de vrouw (en de man zelf natuurlijk ook) een beetje helder over de zaken nadenkt, zou er op dat vlak toch geen probleem te groot mogen worden?

 • no-profile-image

  Henk

  De serie legt haarfijn de tekortkomingen van ons boeren bloot. Met stomme verbazing zie ik dat boerin Agnes (sorry, haar overheersende vader...) blijkbaar al haar werkzaamheden heeft opgespaart voor deze week, wetende dat ze dan een paar goedkope krachten heeft!
  Tenminste, zo komt het over bij mij, als blijkt dat de enigste 'romantische rendezvous' een kort gesprekje in strontoveral op de luzernebaal is, compleet met de stront onder de nagels...
  Ik vind juist dit seizoen dat diverse vooroordelen bewaarheid worden bij dit sympathieke programma.
  De deelnemers variëren van verwende boerenzoontjes tot altijdwerkende boerinnen en van moeke-verslaafde boeren tot de eeuwige weigeraar om zelfstandig te willen worden!
  Kern in heel de serie is dit jaar, dat desbetreffende boeren/boerin zelfs nú al amper de tijd nemen voor de broodnodige 'qualitytime'!
  En juist dat zal er dit jaar toe leiden dat de meerderheid van de meiden en jongens die zich hoopvol meldden voor 'hun' boer(in), gedesillusioneerd huiswaarts keert....
  En juist dát vind ik jammer voor ons als sector, dat wederom blijkt dat werken ons niet vreemd is maar personelijke gesprekken ergens in onze kleine teen blijven haken...
  Om gezondheidsredenen ben ik sinds een jaar deeltijd huisvader geworden en is mijn vrouw meer buitenshuis gaan werken. Ik moet bekennen dat ik het heerlijk vind om tussen de middag met de meiden aan tafel te zitten of te discusiëren met een opstandige puber over hoe laat ze thuis moet zijn na het uitgaan! En mijn vrouw vindt het uiteraard geweldig dat de was gedaan is en de hut er aardig schoon bij ligt als ze thuis komt!
  Daarom, eerst het gezin, en dan pas achter! En juist deze mentaliteit komt er niet uit bij de boer(in)en van dit jaar...

  Groet, Henk

 • no-profile-image

  boer

  ben ik niet met jouw eens.
  als je achter niks doet, dan heb je voor ook niks!
  er zal toch brood op de plank moeten komen.

 • no-profile-image

  Marion heeft hem al gevonden

  Hee boer zoekende akkerbouwer: volgens mij moet je even naar het programma schrijven. Ik kan me goed voorstellen dat ze in de volgende serie best een naar een man zoekende boer mee laten doen. Succes. En wie weet komt er al iemand op je pad voor die tijd.

 • no-profile-image

  Maria Verduin

  Is het niet aan de deelnemers zelf om onderling te bepalen hoe de rolverdeling zal zijn mocht het tot een relatie komen? Het is maar net waar je zelf het prettigst bij voelt! 1 ding is zeker, boer(in) zijn betekent in het algemeen dat er veel te doen is en dat het werk nooit gedaan is. Het is wat je er zelf en samen van maakt. Nergens staat dat een vrouw voor de kinderen moet zorgen en voor het huishouden etc etc, maar als zij er nou zelf voor kiest en daar nou dolgelukkig mee is of de boer die bij nacht en ontij nog aan het werk is om het spreekwoordelijke brood op tafel te krijgen. Persoonlijk snap ik niet waarom de personen die zich juist zo kwetsbaar opstellen door aan zo'n programma mee te doen, zo hard veroordeeld worden voor de dingen die zijn doen.

 • no-profile-image

  niet

  Komt Yvon dan ook met een nietje in haar navel in de Boerderij ? :-)

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.