Home

Achtergrond 372 x bekeken

Bluetongue type 8 nu ook in Spanje

In de Spaanse regio Cantabrië is bij runderen type 8 van het bluetonguevirus vastgesteld. Tot nu toe kende Spanje alleen de virustypen 1 en 4.

Spanje tast in het duister hoe dit virustype dat in Noord-Europa (met name Nederland, België, Duitsland en later ook Engeland en Frankrijk) al twee jaar achtereen welig tiert, in de regio terecht is gekomen. Er gaapt een gat van honderden kilometers tussen Bt8-haarden in Frankrijk en Cantabrië.

De Spaanse regering heeft een onderzoek ingesteld naar alle importen uit Noord-Europa sinds september 2007. Die kans wordt het grootst geacht, al is er een mogelijkheid dat besmette muggen via een sterke luchtstroming in Noordwest-Spanje terecht zijn gekomen.

Uit de Spaanse meldingen is af te leiden dat 39 dieren op 7 bedrijven besmet zijn met Bt-8. Dit type wijkt vooral af van andere soorten bluetongue doordat het gemakkelijke rundvee besmet. De besmettingen hebben plaats in en rondom Ribamontán.

Of registreer je om te kunnen reageren.