Home

Achtergrond

Blaasjesziekte in de regio rond Italiaans Brescia

In de regio rond de Italiaanse stad Brescia gelden allerlei beperkingen voor de varkenshouderij wegens een epidemie van blaasjesziekte.

Nederlandse exporteurs kunnen er ook geen varkens meer afleveren. Dit bevestigen bronnen bij de NBHV en Vion. Er zijn tot nu toe echter geen officiële meldingen uit Italië geweest bij de internationale diergezondheidsorganisatie OIE.

Volgens de bronnen zijn er echter al sinds november problemen geweest met blaasjesziekte in de regio en heeft de EU de Italiaanse autoriteiten nu verplicht een vervoersverbod in te stellen.

Volgens berichten op Italiaanse internetsites zijn de dierenartsen in het gebied boos over de maatregel. Zij stellen dat er weliswaar problemen zijn geweest met blaasjesziekte, maar dat die zo goed als voorbij zijn.

Het gebied rond Brescia is een van Italiës belangrijkste varkenshouderijgebieden. Zo’n 20 procent van de Italiaanse varkensstapel wordt in dit gebied gehouden.

Blaasjesziekte is een meldingsplichtige ziekte. De ziekte is voor de dieren niet erg bedreigend, maar de symptomen lijken sterk op die van mond- en klauwzeer.

Of registreer je om te kunnen reageren.