Home

Achtergrond

Blaasjesziekte Brescia was niet gemeld bij OIE

Italië heeft geen melding gedaan bij de internationale veterinaire organisatie OIE over de uitbraak van blaasjesziekte onder de varkens in de omgeving van Brescia.

Het land heeft het afgelopen jaar tot kerst melding gemaakt van 89 uitbraken van deze ziekte, maar dat waren allemaal meldingen uit zuidelijker regio’s. De afgelopen maand zijn er geen meldingen geweest. "Er was geen aanleiding te denken dat er in de omgeving van Brescia iets groters aan de hand zou zijn", stelt een woordvoerder van het Productschap Vee en Vlees.

Hij sluit niet uit dat de uitbraak rond Brescia alsnog aan de orde komt tijdens het volgende overleg van Scofca (Permanent Comité voor de Voedselveiligheid en Diergezondheid van de Europese Unie).

Het is bekend dat blaasjesziekte in Italië wijd verbreid is. Het ministerie van landbouw meldt dat de ziekte in ieder geval sinds november 2006 aanwezig is in Italië. Voor het land geldt daarom de dubbele reinigings- en ontsmettingsplicht voor transporteurs die op Italië rijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.