Home

Achtergrond

Biovergisting komt in nieuwe regeling

Ten onrechte vermeldden enkele media dat de productie van biobrandstoffen via een vergistingsinstallatie gedeeltelijk is overgebracht naar de regelingen voor milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijvingen (Vamil). Het is de bedoeling dat subsidie hiervoor beschikbaar komt via de nieuwe regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). Hoe en in welke mate, daarover wordt nog onderhandeld met de Tweede Kamer. Het is waarschijnlijk binnen enkele maanden bekend.

De nieuwe SDE brengt ook ondersteuning voor hernieuwbare elektriciteit en warmte/krachtkoppeling (WKK). De anaerobe vergisting en de productie van biobrandstoffen verdwijnen wel van de Energielijst en Milieulijst behorend bij de MIA en EIA (energie-investeringsaftrek). Biobrandstof wordt ook wel groen of hernieuwbaar genoemd en ook de vorm kan aangeduid worden, zoals gas.

De Europese Commissie keurde de SDE goed, zo meldt SenterNovem. De SDE vervangt de MEP-regeling die op 18 augustus 2006 op nul is gesteld voor nieuwe aanvragen. De SDE wordt een belangrijk instrument in het bereiken van de doelstelling van 20 procent duurzame energie in 2020 en het verminderen van de CO2-uitstoot. Hiervoor stelt het ministerie van Economische Zaken de komende 10 jaar ruim €2 miljard beschikbaar, waarvan tot in 2011 €326 miljard voor hernieuwbaar gas en elektriciteit en €64 miljoen voor WKK.

Uitvoerder van de regeling is SenterNovem, die nieuwe ontwikkelingen en concrete invulling van de SDE op de eigen website bijhoudt.

Lees ook Wijzigingen in regeling EIA

Lees ook Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie

Meer informatie SenterNovem: Stimuleringsregeling Duurzame Energie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.