Home

Achtergrond 153 x bekeken 2 reacties

Biotech bedrijven trekken zich terug uit internationaal initiatief

Monsanto, Syngenta en Basf trekken zich terug uit een internationaal initiatief.

Volgens de drie biotechbedrijven staat in het 'International Assesment of Agricultural Science and Technology for Development' nauwelijks iets over de mogelijkheden van gentechnologie, aldus The Guardian.

Het initiatief heeft als doel de wereldwijde voedselproblematiek te bestuderen. Er zijn in totaal 4000 wetenschappers bij betrokken. De biotechbedrijven vinden dat de mogelijkheden een hogere oogst door genetische modificatie in het project nauwelijks ter sprake komt.

De directeur van het project, Bob Watson, noemt zich in een verklaring "erg teleurgesteld". Hij wijst er ook op dat de uiteindelijke tekst nog niet vaststaat en hij open staat voor bewijs. Watson erkent dat het terugtrekken van de 3 partijen, samen goed voor meer dan 16 miljard euro omzet, een klap is. "We wilden alle belanghebbenden hierbij betrekken."

Het rapport stelt dat er 'een breed scala aan perspectieven bestaat over de milieukundige, gezondheids- en economische risico’s en voordelen van moderne biotechnologie'.

Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature schrijft in een commentaar: "de ideeën in het ontwerphoofdstuk over biotechnologie, hoewel zonder twijfel te voorzichtig en weinig gebalanceerd, worden niet alleen gevoeld door een kleine minderheid. Het idee dat biotechnologie op zichzelf honger en armoede kan verminderen is een algemeen gevoelen van landbouwwetenschappers en beleidsmakers."

Het rapport zou vorige week in Nairobi worden gepresenteerd maar is uitgesteld tot april in verband met de lokale onrust.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    AnnevdHof

    De tegenvallende oogst van maïs, soja en tarwe komt toch juist doordat door gentech de natuur in de war is en o.a. bijen verdwijnen? De "gouden rijst" is hier ook zo'n voorbeeld van. Doordat de geur van rijst veranderde in geurloos bleven bepaalde insecten weg en mislukte de rijst. Gentech bevordert hierdoor de honger. Het geld en de leugen inzake gentech regeert waardoor de honger in de wereld toeneemt. Dit moeten we stoppen.

  • no-profile-image

    Theo Tromp

    Een hoger oogst met genetische manipulatie is een fabeltje. Uit onderzoek in de VS blijkt dat genetische manipulatie steevast leid tot minder oogst, meer kosten en meer gebruik van landbouwgif.

Of registreer je om te kunnen reageren.