Home

Achtergrond 247 x bekeken

'Biomassa als vervanger van steenkool'

De duurzame energieproducent Eclair-E bouwt een productie-installatie voor 'biocoal', een alternatief voor steenkool, nabij Coevorden.

Het bedrijf noemt het een grote stap voor Nederland. De installatie gaat vanaf 2009 jaarlijks 75.000 ton biocoal produceren als brandstof voor energiecentrales. Daarnaast levert de installatie ongeveer 43.000 megawatt-uur energie.

De basis van biocoal wordt gevormd door biomassa dat wordt gewonnen uit regionaal gekapt hout. De warmte die nodig is voor de productie van biocoal komt van de eigen biomassacentrale.

Het bedrijf koos voor het Nederlands-Duitse bedrijfsterrein Europark vanwege de goede bereikbaarheid per trein, schip en vrachtwagen. Voor het project trok Eclair-E ongeveer 35 miljoen euro uit en de verwachting is dat het project 10 tot 15 banen oplevert.

Volgens het concern is de ervaring met biomassa in Nederland relatief beperkt in vergelijk met Duitsland, Zweden en Denemarken. Directeur Han van der Werff: “We hebben de opgedane projectkennis uit deze landen de afgelopen jaren toegankelijk en geschikt gemaakt voor Nederland.”

De toekomst is volgens Van der Werff rooskleurig. Hij wijst hierbij op de hoge olieprijs en de vraag naar energie die tot 2030 met naar schatting 60 procent zal stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.