Home

Achtergrond 245 x bekeken

Biologische agrariërs krijgen indirect €49 miljoen

Het ministerie van LNV spreekt vol ambitie over de biologische landbouw. Het moet zich ontwikkelen tot een zelfstandige sector met jaarlijks 10 procent groei in consumptie en 5 procent groei van het landbouwareaal. Hiervoor geeft LNV de biologische landbouw €49,2 ondersteuning in de komende 4 jaar. Dit geld gaat niet rechtstreeks naar de ondernemers, maar vooral naar voorlichting, promotie, kennis, innovatie en de certificering.

Gezien de vele kritiek uit de maatschappij op de gangbare landbouw is het belangrijk alternatieven in de gaten te houden, zoals de biologische landbouw. Enkele jaren terug spraken overheid en de biologische sector doelstellingen uit die mikten op 5 procent consumptie in 2007 en 10 procent landbouwareaal in 2010.

Hoewel genoemde doelstellingen niet gehaald worden, is het ministerie van LNV wel positief: “De vraag naar biologische producten groeit harder dan het aanbod. De afgelopen jaren heeft de sector een belangrijke professionaliseringsslag gemaakt. De samenwerking binnen de biologische keten is goed van de grond gekomen en dat is te zien aan de zichtbaarheid van biologische producten in de winkel.”

Het ministerie ziet graag dat de genoemde ontwikkeling zich voortzet en dat biologisch een zelfstandige sector wordt die bijdraagt aan de duurzaamheid van de hele landbouwsector. Het ministerie noemt hierbij concrete zaken als budgetten, projecten en innovaties.

De meest rechtstreekse steun aan agrarische ondernemers is wellicht de €1,8 miljoen voor bedrijfsnetwerken waarin kennis kan doorstromen en de €1 miljoen voor regionale projecten. De overheid streeft naar vraaggestuurde projecten. Dit betekent dat bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de grootste helft ervan zelf betalen.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘biologisch’

Meer informatie LNV, 13 december 2007: Nieuwe uitdagingen voor biologische landbouw

Meer informatie Website BIOLOGICA, ketenorganisatie voor de biologische landbouw en voeding

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.