Home

Achtergrond

'Biobrandstof nog minstens tien jaar van eerste generatie'

Eerste generatie biobrandstoffen uit onder meer koolzaad, mais en andere granen zullen nog zeker tien of twaalf jaar de hoofdmoot van het biobrandstofaanbod vormen.

Dit stelt het Productschap Margarine, Vetten en Oliën (MVO) in haar marktanalyse biobrandstoffen. De analyse is vandaag op de Grüne Woche overhandigd aan minister Gerda Verburg (LNV).

Er wordt weliswaar veel gesproken over tweede generatie biobrandstoffen en er wordt ook het nodig onderzoek naar verricht, maar de beschikbaarheid van deze brandstoffen op grote schaal laat nog wel enige tijd op zich wachten, meent het productschap.

In de studie voorziet het MVO ook een enorme toename van de Nederlandse productiecapaciteit. Afgaande op de meest actuele gegevens bedraagt de capaciteit van de veertien nu aangemelde initiatieven in 2009 bijna 2,5 miljoen ton. Dat is vijf keer de Nederlandse behoefte voor dat moment (gerekend naar het bijmengpercentage dat dan geldt).

Het is wel de vraag of de volledige capaciteit van 2,5 miljoen ton zal worden benut, zolang de Europese Unie de invoer toestaat van goedkope, gesubsidieerde biobrandstof uit de Verenigde Staten, constateert het productschap. Tegen de gesubsidieerde Amerikaanse prijzen kunnen de Europese producenten niet op.

Of registreer je om te kunnen reageren.