Home

Achtergrond

Bijleveld akkoord met Antillen over schuldsanering

Staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties heeft gisterenmiddag op St. Maarten een akkoord bereikt met de Nederlandse Antillen, St. Maarten en Curaçao over de sanering van de schulden.

Nederland gaat een begin maken met de schuldsanering voor het land Nederlandse Antillen en de twee eilanden. Volgens Bijleveld is er lang gesproken om goede afspraken te maken ”over transparantie, aanspreken op elkaars verantwoordelijkheid en goed bestuur”. ”Voor Nederland is corporate governance essentieel”, aldus de staatssecretaris.

De afspraken vormen een belangrijk onderdeel van het proces van staatkundige vernieuwing van de Nederlandse Antillen. Per 15 december 2008 worden Curaçao en St. Maarten autonome landen binnen het Koninkrijk, zo is het voornemen. Bonaire, St. Eustatius en Saba (de zogenaamde BES-eilanden) worden bijzondere gemeenten.

Nederland is in 2006 overeengekomen om 85 procent van de totale schuldenlast over te nemen (2,2 miljard euro) voor een gezonde financiële startpositie. In ruil krijgt Nederland meer zeggenschap in financiële en juridische aangelegenheden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.