Home

Achtergrond 177 x bekeken

'Bestuurders regelmatig bedreigd'

Burgemeesters en andere bestuurders worden regelmatig bedreigd en krijgen in reactie soms beveiliging.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zei dat vanochtend voor Radio I. Ze noemde het ”te gek voor woorden” dat bestuurders aan dit soort dingen blootstaan.

De bewindsvrouw reageerde daarmee op de beveiliging die een wethouder van Venray heeft gekregen na bedreigingen door dierenactivisten. Ter Horst liet woensdag weten te helpen bij de beveiliging van wethouder Lei Heldens (CDA) van Venray. Die is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een groot bedrijvenpark langs de A73, waarvoor ook laboratoria voor dierproeven worden geworven.

Een grote investeerder in het park trok zich terug nadat huizen van managers waren beklad. Het kan volgens Ter Horst niet door de beugel als bestuurders door acties zo onder druk worden gezet dat ze een plan niet uitvoeren.

De minister wees er vorig jaar oktober in een toespraak voor burgemeesters al op dat het geweld tegen bestuurders toeneemt. Uit cijfers bleek toen dat jaarlijks ongeveer 60 procent van de burgemeesters wordt geconfronteerd met geweld. Het gaat daarbij vooral om verbaal geweld (53 procent), maar ook om fysiek geweld en intimidatie.

Niet alle incidenten worden echter gemeld. Ter Horst kondigde daarom een actieprogramma aan om bedreigingen bespreekbaarder te maken en aan te geven wat iemand in zo'n geval moet doen. Een meldpunt was daar een van de onderdelen van.

Ter Horst kreeg destijds als burgemeester van Nijmegen ook te maken met bedreigingen. "Maar gelukkig ging het bij mij niet verder dan eieren tegen de ruit, een verfbom tegen mijn huis en een brief met een kogel, naast allerlei verbale verwensingen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.