Home

Achtergrond 201 x bekeken

Belgische organisaties bevestigen gebruik illegaal pootgoed

De Belgische Boerenbond bevestigt dat in België illegaal pootgoed wordt gebruikt.

"We hebben geen zicht op hoeveel, maar het is zeker geen schering en inslag", zegt Anne-Marie Vangeenberghe, directeur Communicatie van de bond.

De Boerenbond reageert op het initiatief van de Nederlandse pootgoedbedrijven HZPC en Agrico en de Duitse bedrijven Solana en Europlant om illegaal pootgoedgebruik in België op te sporen. Vangeenberghe: "Het Belgische voedselagentschap FAVV controleert dit. In België mogen boeren pootgoed van eigen bedrijf gebruiken. Over dit zogenoemde hoevepootgoed hoeven ze geen royalty’s te betalen. Wij willen dit farmer’s privilige behouden."

Ook Belgapom, de vereniging voor de aardappelhandel, bevestigt het bestaan van illegaal pootgoed, zegt secretaris Romain Cools. "We hebben dit ook gemeld aan de FAVV. Maar wij hadden graag gezien dat de handelshuizen eerst contact met ons hadden gezocht. Dan hadden we samen een oplossing kunnen zoeken. België kent het kwaliteitssysteem IKKB. Boeren zijn verplicht gecertificeerd pootgoed te gebruiken, behalve als het om eigen geteeld pootgoed gaat."

Cools vermoedt dat de handelhuizen iets dwars zit. "België heeft door de slepende regeringsonderhandelingen nog steeds de nieuwe wet op het kwekersrecht niet aangenomen. Daardoor lopen de handelshuizen royalty’s mis op hoevepootgoed."

Daar gaat het de vier pootgoedbedrijven echter niet om, zegt woordvoerder Jan Hoogenboom van HZPC. "Hoevepootgoed mag worden gebruikt. Het gaat ons erom dat de wet wordt nageleefd. Het gebruik van ongecertificeerd pootgoed is verboden. En over hoevepootgoed van Europees beschermde rassen van na 1994 moet ook nu al licentie worden betaald aan de kweekbedrijven."

Ook de handelshuizen weten niet hoe groot de omvang van het illegale pootgoedgebruik is, zegt Hoogenboom. "We weten daarom ook niet hoeveel schade we lijden. Maar het gaat ons niet alleen om geld. We hopen dat onze aanpak in België een preventieve uitwerking heeft op andere landen." De FAVV meldt dat vorig jaar elf aardappelproducenten zijn gesnapt met illegaal pootgoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.