Home

Achtergrond

Belgische minister verraadt ligging kernwapens

Op het militaire vliegveld Kleine Brogel in het Belgische Peer, veertig kilometer onder Eindhoven, liggen kernwapens.

De nieuwe minister van Defensie van België, Pieter De Crem, heeft dat verraden. De minister gaf de aanwezigheid toe tijdens een bezoek aan het vliegveld.

De Crem is daarna direct op z'n vingers getikt door de premier en vicepremiers, meldden Vlaamse media vandaag. De ligging van de kernwapens (naar verluidt zo'n twintig stuks) is een NAVO-geheim. De aanwezigheid van kernwapens wordt officieel bevestigd noch ontkend.

Activisten vermoedden al langer kernwapens in Kleine Brogel. Zogeheten bomspotters houden er regelmatig acties, zoals pogingen om binnen te dringen. Ook uit Nederland gaan activisten, onder wie Tweede Kamerlid Krista van Velzen (SP).

Nederland bewaart ook kernwapens voor de NAVO. Het een publiek geheim dat deze nucleaire wapens zijn opgeslagen bij de basis Volkel, hoewel de regering dat nooit heeft toegegeven.

De nieuwe Belgische minister Pieter De Crem heeft volgens media geen sterke start gemaakt. Hij kwam al in opspraak omdat hij een defensiecontract van 700 miljoen euro annuleerde, zonder overleg met zijn collega-ministers. Volgens hadden de bestelde tanks een te licht kaliber loop. De toeleveranciers zijn echter al aan het monteren en dreigen met een enorme schadeclaim.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.