Home

Achtergrond 287 x bekeken

BSE niet overdraagbaar van besmette koe op kalf

BSE wordt niet overgedragen van koe op kalf. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit in het Duitse Göttingen.

De conclusie is gebaseerd op een studie waarbij gedurende de afgelopen zeven jaar honderd nakomelingen van positief op BSE geteste koeien zijn onderzocht. Tot dusver zijn bij geen van die kalveren van besmette moederdieren BSE-veroorzakende verschijnselen geconstateerd.

De waarschijnlijkheid dat koegekte in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door geïnfecteerd voer is daardoor sterk toegenomen, zo menen de onderzoekers uit Göttingen.

BSE-tests blijven volgens onderzoeksleider Bertram Brenig echter ook in de toekomst noodzakelijk omdat intussen tevens aanwijzingen zijn dat de gevreesde ziekte spontaan uitbreekt. "Mogelijk is dat te wijten aan gen-mutaties", aldus de onderzoeksleider.

Of registreer je om te kunnen reageren.