Home

Achtergrond 265 x bekeken 2 reacties

Artikel 10 status is dichtbij

De COV verzet zich niet langer tegen de artikel 10 status voor de ziekte van Aujeszky.

Daarmee lijkt een eind te komen aan een langdurige discussie. Onder het bedrijfsleven en belangenbehartinging is eensgezindheid over het aanvragen van een artikel 10 status. Daarmee is de grootste hobbel richting de artikel 10 status overwonnen.

Voorzitter Wim van Pelt van het COV denkt dat de artikel 10 status op 1 januari 2009 binnen moet kunnen zijn. De enige partij die nog roet in het eten kan gooien is LNV. Van Pelt verwacht niet dat dat gaat gebeuren. "De vorige minister heeft immers toegezegd geen bezwaar te maken als de sector eensgezind is over het aanvragen van de artikel 10 status".

Reden voor de plotselinge ommezwaai is de coördinerende rol die de overheid krijgt bij de artikel 10 status. Dat houdt in dat de overheid verantwoordelijk is voor de crisiscoördinatie en communicatie richting Brussel ten tijde van een eventuele uitbraak. Bij een uitbraak onder de huidige artikel 9 status is de sector zelf verantwoordelijk.

"Omdat de overheid deze rol op zich neemt, verzet Vion zich niet meer tegen de artikel 10 status", aldus woordvoerder Marc van der Lee. Het risico op een moeilijkere export ten tijde van een uitbraak is volgens hem onveranderd. Wim van Pelt denkt dat de export bij een enkele uitbraak geen gevaar loopt. "Al zal het natuurlijk altijd voor schommelingen zorgen op de markt. In het uiterste geval, waarbij Nederland kampt met een groot aantal uitbraken, kan de sector terugvallen op de artikel 9 status met enting"

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    tk

    Maar toch even dwarsliggen hè, nooit eens meteen in het belang van de sector denken. Allemaal extra moeite en frustratie. Volgende keer beter!

  • no-profile-image

    lto

    En ook even voor alle duidelijkheid. LTO was ook tot vandaag tegen status 10. En zij noemen zichzelf belangenbehartigers ??

Of registreer je om te kunnen reageren.