Home

Achtergrond 144 x bekeken

Armere EU-landen ontzien bij uitstoot CO2

De armere lidstaten van de Europese Unie uit het voormalige Oost-Europa zullen worden ontzien bij de eisen die de EU gaat stellen voor de uitstoot van het broeikasgas CO2 (kooldioxide).

Dat meldden bronnen in Brussel gisteren. Volgende week woensdag presenteert de Europese Commissie een omvangrijk pakket maatregelen om de milieudoelen die vorig jaar maart door de regeringsleiders zijn afgesproken te halen. Zo moet de uitstoot van de gehele EU van kooldioxide in 2020 20 procent lager liggen dan in 1990 en moet 20 procent van de energiebehoefte gehaald worden uit hernieuwbare energiebronnen als zonne- en windenergie.

Zowel bij de uitstoot van kooldioxide als bij de hernieuwbare energie moeten de vijftien oude lidstaten van de EU meer bijdragen aan de totale EU-doelstellingen dan de twaalf nieuwe lidstaten. Een deel van de opdracht zal naar bruto binnenlands product worden berekend.

Of Nederland zwaarder moet bijdragen aan de milieudoelen dan bijvoorbeeld België of Duitsland, wordt volgende week woensdag bekend. Dan komen voorstellen van de Commissie met de precieze percentages per land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.