Home

Achtergrond

Areaal broccoli groeit na topjaar

Het areaal broccoli zal naar verwachting dit jaar behoorlijk groeien. Oorzaak is de uitstekende opbrengst van 2007 door Britse teeltproblemen.

Dat blijkt uit een rondgang op de Tuinbouw Topdagen. Over hoe groot de areaalstijging uitpakt, verschillen de meningen. Zo klinken signalen van een stijging van 20 procent, zegt een manager van een afzetpartij. Dat percentage wordt niet gehaald, stelt Piet Sombroek, adviseur van zaadfirma Seminis op de Tuinbouw Topdagen in Middenmeer. Hij verwacht een groei van het areaal van 200 naar in totaal 2.000 hectare. Helemaal zeker is het nog niet. “Over twee maanden weten we het helemaal precies. Ik schat de toename op 10 tot 15 procent.”

Een broccoliteler uit Noord-Holland zegt op de vakbeurs eerst te willen zien hoe groot de stijging uitpakt. Deze Greeneryteler zegt een beperkte stijging te verwachten bij de eigen afzetorganisatie. Dat bij andere partijen de groei mogelijk groter is, leidt bij hem tot enige zorg. “Deze telers gaan werken voor de dagmarkt. Ze hebben er vermoedelijk nog geen markt voor. Aan de andere kant is het de mogelijkheid om meer markt te pakken. We moeten het nog zien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.