Home

Achtergrond

'Anne Frankboom' heeft gevaarlijke variant zwam

De 'Anne Frankboom' heeft inderdaad de dikrandtonderzwam.

Dat wijst nieuw onderzoek uit, maakte een woordvoerder van het Amsterdamse stadsdeel Centrum vandaag bekend.

Het stadsdeel en de Anne Frank Stichting stelden eerder al dat de wereldberoemde kastanje lijdt aan deze gevaarlijke variant van de tonderzwam, die levend hout aantast. Het is een van de redenen dat zij de boom willen laten kappen. De Bomenstichting en een aantal omwonenden betwijfelden echter of het om deze versie van de schimmel gaat en bedongen een nieuw onderzoek.

Aanvankelijk zou de boom, waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, eind november omvergaan. De tegenstanders van de kap wisten dit echter te verhinderen door naar de rechter te stappen. Die oordeelde dat de kastanje nog even moet blijven staan, in ieder geval tot de door de Bomenstichting en de omwonenden ingediende bezwaren zijn behandeld.

De bezwaarschriftencommissie buigt zich donderdag over de zaak. Zij kijkt onder meer naar het nieuwe onderzoek en het plan van de tegenstanders van de kap om de boom met een stalen constructie te ondersteunen. Uiterlijk half januari moet er een uitspraak zijn over de toekomst van de 31 ton zware kastanje in de tuin van Keizersgracht 188.

Directeur Hans Westra van de Anne Frank Stichting liet eerder weten dat hij overweegt de Amsterdamse burgemeester Job Cohen te vragen de boom direct te laten kappen, mocht blijken dat die inderdaad de dikrandtonderzwam heeft. Westra was vandaag echter niet bereikbaar voor commentaar op het nieuwe onderzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.