Home

Achtergrond 152 x bekeken

Annan begint nieuwe bemiddelingsronde

De voormalige chef van de Verenigde Naties, Kofi Annan, is in Kenia begonnen aan een nieuwe poging om de crisis in het land te bezweren.

In de hoofdstad Nairobi verscheen Annan samen met president Mwai Kibaki en oppositieleider Raila Odinga voor de camera's. Annan voerde al eerder beraad met de kemphanen maar tot dusver zonder succes. De openingsceremonie van de nieuwe
onderhandelingsronde in de hoofdstad Nairobi was rechtstreeks te zien op de Keniaanse televisie.

Annan onderstreepte het belang van een oplossing voor het politieke conflict, dat is ontaard in een bloedige stammenstrijd. "Er is maar één Kenia'', zo hield hij Kibaki en Odinga voor. Zowel de president als de oppositieleider riepen hun aanhang op tot kalmte en het geweld te stoppen.

De oud-topman van de VN zal volgens de BBC de beide leiders een 'routekaart' voor toekomstig overleg presenteren. Annan waarschuwde dat de crisis een "diepe en negatieve impact'' zal hebben op het Oost-Afrikaanse land. Hij drong er bij Kibaki en Odinga op aan het overleg serieus te nemen of de kans te lopen internationale hulp te verliezen. Volgens Annan kunnen de kortetermijnproblemen binnen vier weken worden opgelost.

Het overleg begon met een minuut stilte voor oppositieparlementariër Melitus Mugabe Were, die dinsdag werd doodgeschoten bij zijn huis in Nairobi. Het geweld dat uitbrak na de omstreden verkiezingen van 27 december eiste al bijna duizend mensenlevens en ontheemdde meer dan 250.000 mensen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.