Home

Achtergrond

Angst recessie VS zwelt langzaam aan

Het zijn woelige weken voor zowel de wereldwijde aandelenbeurzen als de Amerikaanse economie.

Nadat eerder vrijwel iedere investeringsbank, van Morgan Stanley tot Goldman Sachs, ernstige verliezen van in totaal tientallen miljarden euro's liet noteren, viel nu ook Citigroup door de mand.

De volgens Forbes grootste bank ter wereld noteerde bijna 7 miljard euro verlies. Het feit dat een reguliere bank niet in staat was hypotheekleningen op waarde te schatten, deed het vertrouwen in de Amerikaanse economie slinken. Van Amsterdam tot Tokio verloren de beurzen procenten in waarde.

De inflatie helpt het vertrouwen ook niet. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in december op jaarbasis met 4 procent gestegen. Ook in de eurozone bedraagt de inflatie nu gemiddeld meer dan 3 procent.

De wereldwijde afhankelijkheid is groot. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek exporteerde Nederland in 2006 voor 16 miljard euro aan goederen naar de Verenigde Staten, een stijging van 18 procent ten opzichte van 2005. Dit bedrag komt overeen met 4,5 procent van de totale Nederlandse uitvoer. De VS zijn met Italië de vijfde exportbestemming. In 2006 exporteerde de Nederlandse agrisector voor 1,9 miljard euro naar de VS terwijl omgekeerd de VS voor 0,8 miljard euro leverden.

De wereldwijde handelscijfers verleidden Burton Malkiel, een eminente Princeton-professor, tot een opmerkelijke stelling in zijn recent geüpdatete 'A Random Walk Down Wall Street'. Een Amerikaanse recessie is volgens hem een aanzienlijk groter risico dan het ineenstorten van de Chinese markt. Nederland blijft volgens een studie van verzekeringsmaatschappij Aon overigens relatief veilig voor de 'credit crunch', dus de angst van banken elkaar en uiteindelijk de consument geld uit te lenen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.