Home

Achtergrond

Amsterdam onderneemt geen actie tegen herten

Amsterdam ziet geen reden de honderden damherten die zich ten westen van de stad in het duinwatergebied bevinden, af te schieten.

Volgens wethouder Maarten van Poelgeest zijn de verkeersveiligheid en de waterkwaliteit in het gebied niet zodanig in gevaar dat dit nodig is.

De gemeente heeft wel hekken langs de weg geplaatst om de dieren weg te houden van het verkeer, bevestigde de zegsvrouw een artikel van deze strekking in Het Parool van vandaag.

Waternet, het Amsterdamse drinkwaterbedrijf dat het gebied beheert, sprak eerder dit jaar de zorg uit over de kwaliteit van het drinkwater door de aanwezigheid van de damherten. Het vreesde vooral voor de gevolgen als dieren in het gebied komen te sterven. Maar volgens de gemeente komt de kwaliteit niet in het geding.

Waternet trok begin vorig jaar bij de gemeente aan de bel. Directeur Roelof Kruize zei toen dat er meer dan 1500 damherten in het gebied zijn en dat door het ontbreken van een natuurlijke vijand de populatie jaarlijks groeit met 30 procent.

De gemeente besloot daarop onderzoek te doen naar de problematiek en de mogelijkheden het aantal dieren terug te dringen. "Ik ben blij dat we het hebben onderzocht en dat nu blijkt dat de beesten kunnen blijven leven'', zei de GroenLinks-wethouder die al geen voorstander was van het afschieten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.