Home

Achtergrond 152 x bekeken

Amerikaanse verkiezingen leven enorm in Nederland

De Amerikaanse verkiezingen leven enorm onder de Nederlandse bevolking.

Zelfs de voorverkiezingen trekken al honderduizenden mensen naar de internetpeilingen die leiden tot een stemadvies. Zowel Stemwijzer.nl als Kieskompas.nl is sinds begin januari in de lucht om Nederlanders te helpen bij de keuze van hun favoriete kandidaat.

Op Kieskompas.nl, die op verzoek van de Volkskrant, DAG, Netwerk en MTV Cool Politics de site toespitste op de Amerikaanse verkiezingen zijn sinds 1 januari 300.000 mensen een kijkje komen nemen. 105.000 Mensen vulden de vragenlijst helemaal in en kregen een stemadvies. Op Kieswijzer.nl, dat op verzoek van actualiteitenrubriek EénVandaag veramerikaniseerde, hebben inmiddels 40.000 mensen een stemadvies gekregen.

Volgens een woordvoerder van Stemwijzer.nl zijn het vooral de Nederlandse media die veel meer aandacht aan de verkiezingen besteeden dan vorige keren en daarmee de belangstelling onder de bevolking aanwakkeren. Zo heeft de NOS op de website een dossier 'Amerika Kiest 2008' en besteden nieuws- en actualiteitenrubrieken vrijwel dagelijks aandacht aan de voorverkiezingen.

"Bij zo'n belangrijke persoon is het ook belangrijk te weten waar ze voor staan'', zegt de woordvoerder van Kieskompas.nl. "Dit gaat echt ergens over. Het is niet de verkiezing van de burgemeester van Madurodam'', zegt zijn collega van Stemwijzer.

Ook het feit dat de kandidaten relatief onbekend zijn zou een rol spelen in de warme belangstelling. Beide 'stemsites' blijven tot aan de verkiezingen begin november in de lucht en verwachten dat de belangstelling nog sterk zal toenemen naarmate de strijd vordert.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.