Home

Achtergrond 1 reactie

Al 71 Westlandse tuinders in wachtrij voor elektriciteitsnet

Al 71 Westlandse tuinders staan in de wachtrij om stroom te mogen terugleveren op het elektriciteitsnet.

Dit zei Jos van der Knaap, voorzitter van LTO Noord Glaskracht in het Westland, gisteravond op een bijeenkomst over de WKK-blokkade in de regio. Een deel van deze tuinders moet waarschijnlijk nog zo’n twee jaar wachten voordat zij hun stroom op het net mogen leveren.

Reden is dat regionaal netwerkbedrijf Westland Infra te ruimte over heeft op het net. De bouw van een nieuw transformatorstation in Westerlee en de aanleg van een zware stroomkabel naar de regio Den Haag moeten lucht geven. Een deel van deze verbeteringen is echter niet voor 2010 klaar.

Tuinders staan sinds september 2007 in de wachtrij om stroom op het regionale net te mogen brengen. In december stonden al 57 ondernemers met een capaciteit van 120 megawatt (Mw) in de wachtrij, nu is dat cijfer opgelopen tot 71 ondernemers met 170 Mw.
Westland Infra laat waarschijnlijk al snel weer tuinders toe tot het elektriciteitsnet, maar kan zij en landelijk netbeheerder Tennet kunnen niet alle stroom die de tuinders leveren ook benutten. De rijksoverheid wil echter het gebruik van WKK-stroom blijven stimuleren, omdat die duurzamer is dan bij voorbeeld kolenstroom.

Om dit probleem te ondervangen wordt tijdelijk het zogenoemde congestiemanagement ingevoerd. Hierbij wordt een soort interventie-systeem ingevoerd en krijgen tuinders met een WKK-installaties betaald om geen stroom te leveren.

Tennet kampt met een capaciteitsgebrek op het landelijke net omdat grote energiebedrijven als Eon, Eneco, RWE en Electrabel vooruitlopend op de bouw van grote elektriciteitscentrales alvast capaciteit hebben gereserveerd op het landelijke net (in totaal voor vijf centrales). Daarnaast zijn er regionale netcapaciteitsproblemen in het Westland en Noord-Nederland.

Eén reactie

  • no-profile-image

    a talking head

    we're on a road to nowhere

    somewhere

Of registreer je om te kunnen reageren.