Home

Achtergrond 244 x bekeken

Akkerbouwers vrezen tekort uienzaad

Telers bestellen massaal uienzaad uit vrees voor een tekort aan zaad van bepaalde rassen.

Marktleider De Groot en Slot schat dat nu ruim 70 procent van het zaad dat in Nederland wordt gezaaid verkocht is. In andere jaren is dat rond deze tijd ongeveer 50 procent.

De schatting van De Groot en Slot is gebaseerd op voorgaande jaren, omdat nog niet duidelijk is hoe groot het areaal in 2008 wordt. De oorzaak van de toeloop is het tekort aan zaaizaad van enkele rassen. Het gaat daarbij vooral om enkele nieuwe uienrassen. Sommige van deze rassen zijn inmiddels uitverkocht.

Bij andere rassen is er echter geen tekort. Van de grote populaire rassen zoals Hyskin, Hyfort en Hyfield is nog zaad beschikbaar, stelt verkoopdirecteur Jeroen de Haas van De Groot en Slot. Deze drie rassen zijn al sinds jaren de meest geteelde rassen in Nederland.

De Groot en Slot is de belangrijkste leverancier van uienzaad. Van ongeveer 70 procent van de gele zaaiuien en 90 procent van de rode zaaiuien die in Nederland worden geproduceerd, staat de kraamkamer in Broek op Langedijk.

Ook veredelingsbedrijf Nickerson-Zwaan constateert dat akkerbouwers het uienzaad vroeg hebben besteld. Gewasspecialist André Boot denkt echter niet dat al 70 procent van het te verwachten areaal is besteld. "Mogelijk dat dat in het Noorden van het land zo is, maar in het Zuiden is dat veel minder."

Akkerbouwers bestellen het uienzaad vroeger omdat ze een tekort vrezen. Boot: "De oogst van uienzaad in Zuid-Frankrijk en Noord-Italië is tegengevallen vanwege de droogte. Wij hebben in Nederland geen tekort aan zaaizaad van de veelgebruikte rassen. Alleen bij één nieuw ras wordt de beschikbaarheid langzaam beperkter. Wereldwijd zie je wel een groot tekort aan kortedag-rassen en rassen van het Spaanse type. Die worden niet in Nederland gezaaid."

Of registreer je om te kunnen reageren.