Home

Achtergrond 7 reacties

Agrifirm betaalt 203 euro voor tarweoogst 2008

Agrifirm biedt graantelers momenteel 203 euro per ton tarwe voor de oogst van dit jaar.

De notering hoort bij het nieuwe termijnleveringscontract, waar de coöperatie mee is gestart. Agrifirm is de eerste grote graancollecteur in Nederland die telers de mogelijkheid geeft hun tarwe ver voor de oogst op deze manier te vermarkten.

Agrifirm wil de tarweteler met het termijnleveringscontract meer zekerheid bieden nu de graanmarkt zo hectisch is, zegt Aart den Bakker, manager Afzet bij de coöperatie. “De tarwemarkt kent sterke prijsschommelingen. Dat maakt het erg lastig voor een akkerbouwer om te bepalen wanneer hij zijn tarwe het beste kan verkopen. Daarom bieden wij de telers de mogelijkheid hun oogst van dit jaar nu al te verkopen tegen een bepaalde notering.”

Agrifirm loopt geen financieel risico door nu al tarwe te kopen, zegt Den Bakker. “De tarwe die Agrifirm via het termijnleveringscontract koopt, wordt direct één op één verkocht. Telers kunnen nu reeds, ver voor de oogst kiezen voor de zekerheid van de markt van dit moment. Dit is anders dan in pools, waar de prijs tot stand komt door afzet in de periode voornamelijk na de oogst."

Agrifirm bepaalt de notering aan de hand van de situatie op de tarwemarkt, zegt Den Bakker. “De notering wijzigt als de situatie op de afzetmarkt verandert. Het contract geldt voor tarwe voor levering in november, af-boerderij.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mooie Marianne

  Wat is nu wijsheid?
  203 euro is opzich niet verkeerd ,maar stel dat je over een jaar 250-300 euro kan beuren ?
  Niemand weet het natuurlijk ,maar ik zou voor deze prijs allicht een kwart van me areaal verkopen ,gewoon hopen dat je het verkeerd heb gedaan ,dan gaat de rest duurder weg .

 • no-profile-image

  graanteler

  Dit is geen contract, maar inspelen op een bepaalde marktontwikkeling. Je koopt toch ook meststoffen in op een moment dat je denkt dat de prijs laag is. En zo KUN je ook graan verkopen op een moment dat je denkt dat de prijs hoog is.

 • no-profile-image

  Basjan

  Mensen, ga je niet rijk rekenen. De vooruitzichten van de oogsten in Australie zijn genstig. Men verwacht daar een redelijke oogst. Dit zal tot gevolg hebben dat de prijs gaat zakken en op een niveau van 185 terecht zal komen.
  Dit wordt bevestigd door alle grote bedrijven die met de graanhandel te maken hebben. Dus nu die 203 pakken is niet verkeerd. Is wel het dubbele van 3 a 4 jaar gelden. Hebben we met niet zo veel gewassen volgens mij

 • no-profile-image

  tarwekorrel

  Tuurlijk gaan we net als de aardappelen aan de gang.Over een paar jaar alles onder "contract" en de marktwerking is weer ver te zoeken

 • no-profile-image

  aardappel

  Zelf schuld met de aardappelen en alle andere gewassen t zelfde. Er is maar een ding wat werkt gezamelijk een blok vormen en zo zelf de kracht in de markt zijn. Maar t probleem is dat ieder voor zn eige gaat en dan dommerwijs uit laat spelen tegen elkaar.

 • no-profile-image

  AD

  De CZAV is aan het contracteren voor 210 euro oogst 2008 hier in West Brabant.
  Levering december .

 • no-profile-image

  A. Schep

  Koop een Put-optie met een onderliggende waarde ter hoogte van dit aanbod van Agrifirm of CZAV. Op die manier bouw je zelf al een bodem in en kun je nog profiteren van eventuele prijsstijgingen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.