Home

Achtergrond 210 x bekeken 8 reacties

Agribusiness zet zich schrap voor film Wilders

Het Nederlandse bedrijfsleven zet zich schrap voor de gevolgen van de koranfilm van politicus Geert Wilders die eind deze maand verwacht wordt.

Met huiver denken met name de zuivel- en pootgoedsector terug aan de rellen die in 2006 uitbraken nadat in een Deense krant spotprenten van Mohammed werden gepubliceerd.

Zuivelcoöperatie Arla Foods leed 54 miljoen euro schade door een boycot van Deense producten. Dit betekende voor de melkveehouders een cent per kilo melk minder. Ook het Deense Pootgoedhandelshuis Danespo kreeg te maken met de boycot en leed schade.

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de branche-organisatie van de Nederlandse zuivelindustrie, laat weten dat de industrie zich best enige zorgen maakt over de koranfilm. De organisatie zegt ook dat de gevolgen van de film moeilijk in te schatten zijn.

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) maakt zich ook zorgen, maar wil verder niet reageren. ,,We zijn er op voorbereid", dat is het enige wat directeur René van Diepen er over wil vertellen.

Nederlandse pootgoedhandelaren verwachten niet dat de Nederlandse boer er hinder van ondervindt, omdat de handel vooral plaatsvindt in december en januari. Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions maakt zich minder zorgen, omdat die Islamitische landen weinig alternatief hebben. Wiskerke: "Uien is een basisproduct."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  De vrij heid van menings uiting staat in Nederland altijd voorop. Ik heb niks tegen moslims (er werkt er één bij mij). Maar als iemand daar over een film wil maken is dat zijn keus. Als we hem de mond willen snoeren om voor zijn mening uit te komen dan verlogen we onze eigen waarde en normen. Bovendien zijn er in de tweede kamer mensen die de landbouw meer kwaad doen en bovendien kontakten hebben met een moordenaar. Dus als we iemand de mond willen snoeren als landbouw begin dan daar.

 • no-profile-image

  DOMI NEE

  Ach piet... jouw geluk joh..
  jij bent de snuggerste niet!

 • no-profile-image

  domi nee

  Ik ben T.O.N., maar meer nog T.O.G.(trots op geert).

 • no-profile-image

  Piet Kalmers

  Toch heel triest dat een voormalig liberaal is afgegleden tot een middeleeuwse kruistocht tegen een andere godsdienst.
  Misschien dat deze godsdienst een gevaar vormt voor de veiligheid, maar ik ben banger voor de gevolgen van Geerts film dan voor Samir A. & Co

 • no-profile-image

  tombo

  Ik ben Tom en ook een beetje dom.

 • no-profile-image

  jan

  Die gevaren waar wij voor moeten vrezen komt niet uit een geloof, maar ze misbruiken hun geloof. Hiermee doen ze een heel groot deel van de wereld bevoking maar zeker ook een belangrijk deel van onze eigen bevolking ten onrechte schade toe! Dat wil niet zeggen dat de scherpe kanten van een voor Nederland relatief nieuw geloof er niet af moeten om een gezonde samen leving te krijgen. Maar hebben we dat bereikt staat een volgende bevolkings groep weer op die we leuk met ons alle zwart kunnen maken. Kijk in de geschiedens dan zie we hem weer herhalen. Niks mis mee maar we moeten daar van leren. En vooral met ons alle de discusie met respect voeren en niet uit de weg gaan.

 • no-profile-image

  sloeber

  Een beetje de zaak opstoken kan geen kwaad gezien het algemene pappen en nathouden beleid. Valt er dan een masker af dan kunnen we het ware gezicht eens zien.

 • no-profile-image

  Tom

  Ik ben ook trots op Nederland, in tegenstelling tot TON en Wilders. Die zien Nederland namelijk als een stukje land waar vrijheid van religie weer ontnomen moet worden, mensen van buiten niet welkom zijn en waar politionele acties nodig zijn om de bevolking in toom te houden. Rare bende, ik vertrouw op de eeuwen van openheid en vrijheid waar Nederland mee groot geworden is. (het was niet altijd even correct, maar de basis was er wel) Dat is trots op Nederland. En nu gauw weer terug naar serieuze onderwerpen daar in Den Haag -> Piet heeft het helemaal door.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.