Home

Achtergrond 160 x bekeken

'Aantal vertrokken wethouders verdubbeld'

Het aantal wethouders dat vrijwillig of gedwongen is opgestapt, is in een jaar verdubbeld.

In 2007 vertrokken er 131 wethouders, van wie er niet minder dan 77 het veld ruimden na een politieke vertrouwensbreuk. In 2006 stapten er nog 53 wethouders op van wie 29 om politieke redenen.

In totaal zijn er daarmee sinds de raadsverkiezingen van maart 2006 al 181 wethouders opgestapt, van wie 106 na een politiek conflict. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het weekblad Binnenlands Bestuur dat vandaag werd vrijgegeven.

Een belangrijke verklaring voor deze ontwikkeling is een burgemeestersbenoeming. Dertien wethouders maakten zo'n promotie. Daarnaast haakten er zeventien - een verdubbeling - om gezondheidsredenen af. De opvallendste is de Rotterdamse havenwethouder, oud-LPF-verkeersminister Roelf de Boer, die na een burn-out en een tijdje verlof het in april voor gezien hield.

Wethouders die na een politiek conflict moesten vertrekken, zijn vooral lid van een lokale partij: er sneuvelden er daarvan 25 na een vertrouwensbreuk.

De PvdA zag de meeste wethouders (32) vertrekken. Bij de helft daarvan lag een politiek conflict aan de basis daarvan. De ChristenUnie, met de PvdA de grote winnaar van de raadsverkiezingen in 2006, verloor vijf wethouders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.